Otthon a világ végén

Gida

Gondolatok,zajok,képek

Kommentek

Linkblog

Feedek

SPARK!Virtuális interjú Békés és vajdasági Kanizsa között

Gidazaj 2009.08.05. 15:35

A következő interjút a vajdasági Spark zenekar gitárosával,szakálasával  F.Karesszal készitettem.A Spark-nak nemrég  jelent meg a debüt anyaga amit bátran töltsetek le ha még nincs meg!Karesznak mellesleg van egy frankó blogja amit ezen a linken el is tudtok érni! http://faziskeses.blog.hu

 

 Gida:Szia Karesz!Elöszőr is köszi,hogy válaszoltál a kérdéseimre.Kezdjük  azzal persze,hogy mutasd be a SPARK-ot.Tagok,korábbi zenekarok,stb.

F.K.:Szia Gida. Először is köszönöm a lehetőséget!Hát, nagy dolgokra nem kell gondolni, szerintem főleg unatkoztunk, és úgy fogtuk fel az egészet mint tartalmas “időelbaszást”. Mindenkinek volt ilyen olyan zenei előélete,szóval nem kellett hozzá túl nagy elhatározás. Régóta szerettünk volna már egy olyan punkbandát, - nem szeretem ezt a kifejezést használni - , ami kicsit más, hozzáállásban is, zenében is, mondanivalóban is, mint a környékbeli zenekarok.Nem szivesen erőltetném a hardcore jelzőt, pláne most amikor mindenben kell hogy legyen egy kis “core”, annak ellenére sem,hogy az alapvető hatásokat inkább ezen a vonalon keresgetném. Két bökkenő közül az egyik, hogy ketten is basszusoztunk, és én vállaltam hogy váltok gitárra. Mivel ennek volt is nem csekély anyagi vonzata, nekem, így egy darabig kölcsöncuccon nyomtam, a gitárt is beleértve.

A másik meg egy olyan dobos találása, aki képes arra, hogy ennek az egész hozzáállásos dolognak megfeleljen, legyen kreatív, és nem utolsó sorban emberileg is jól kijöjjünk vele. Aztán megkérdeztük Ákost hogy lenne-e kedve kisegíteni minket addig, ameddig nem találunk valakit.Volt neki, és neki is bejött az egész, így ő lett a végleges dobos. Nem akarom feleslegesen dicsérni, de jobb embert szerintem nem tudtunk volna találni a posztra. Így elkezdtünk dalokat írogatni, és kábé egy évre rá, tavaly decemberben meg volt a debütáló koncert, a Kontaminatorral és a New Dead Projecttel, azóta van egy lemezünk is.


Gida:Vajdasági zenekarként mennyire tudtok érvényesűlni odakint és itt Magyarországon?

F.K.:Fene tudja, igazából ez térségtől függ szerintem.Ami engem illet, én inkább a magyarországi zenekarok zenéjén nőttem fel, azokat ismerem jobban, sőt, a zentai/csókai hardcore huligánokat leszámítva (False Reality, Kontaminator), inkább Magyarország felé van kapcsolatunk. Nálunk a punk, oi és hardcore inkább a nagyobb városokban megy inkább, mint Újvidék, vagy Belgrád, és az ehhez közel eső városokban. És ott is kevés a koncert, de persze az is lehet hogy csak kevésről értesülök.


Gida:Tudtad,hogy volt egy sárvári SPARK nevű zenekar is a 2000-es évek elején vagy közepén?

Nem olyan régóta tudom, de csak annyit tudok róluk hogy ez volt a nevűk, de hogy milyen zenét játszottak, vagy volt-e felvételük, azt nem. Létezett egy Maryland-i banda, akik 2006bn oszlottak fel azt hiszem, The Spark néven, ilyen régivágású gyors banda voltak.Sőt létezik egy olasz Spark is, ilyen crossover zenét játszanak. De ez csak néhány azon szerveződések, tárlatok, kiállítások, csoportosulások közül, amelyek ugyanezt a ,- nem mellesleg -, kreatív nevet választották maguknak.:-)

 

Gida:Ha jól tudom Te is kedveled a VHK-t....?:)

F.K.:Hát ilyen zenekar sem lesz még egy szerintem, Egy hűvöskés őszi reggelen, miközben a beadandó dolgozatomat írtam, elkezdtem hallgatni a Semmi Kapuin Dörömbölve c. lemezt, és a közepénél vágott oda nagyon. Nem is konkrétan az akkor szóló dal, hanem inkább addigra sikerült átvenni a hangulatát.

És hát hatással van rám, nem is kimondottan a zene, vagy Grandpierre kántálása, hanem inkább maga az ösztönössége, és az ereje. És náluk nem érzem antipatikusnak a nemzeti színezetet, és a népi elemeket. Az Auróránál meg igen.


Gida:Ott mennyire erős ez a szélső jobboldal?A válság gondolom ott is inkább duzzasztja azt?

F.K.:Hát azt mondják, hogy az törvényszerű, hogy a gazdaság mélyrepülése és a szélsőjobboldali gondolkodás összefüggésben vannak.Gondolom, ennek az oka az hogy könnyebb egy probléma kapcsán egymásra mutogatni, mintsem bevallani, hogy “igenis, én csesztem el”. Ami Szerbiát illeti, sajnos a radikálisok már régóta erősek, de ennek szerintem két oka van. Az egyik, hogy hát a déli országrész ... khm ... nem a fejlettségéről híres, és őket lehetett a nagyszerb eszmékkel hülyíteni, gondolom Vojislav Sesejt nem kell senkinek sem bemutatni. A másik ok az, hogy a szerencsétlen átlagember amikor már minden oldalban csalódott, és mégsem változik semmi, akkor kénytelen rájuk szavazni, vagy nem megy el szavazni.De már ők sem egységesek amióta Tomislav Nikolic (a vezetőjük) kilépett. Szerintem egy kis hazafiság sosem árt, sőt egy kisebbségnek nagyon fontos hogy legyen benne tartás, meg egy kis dac is. Különben meg aki Vajdaságban, - ahol hat hivatalos nyelv van, és tizenhat nagyobb nemzetiség -, hithű náci, az egy ostoba bolond.


Gida:Itt a munkanélküliség,kilátástalanság lassan felemészti az itteni embereket.Ott mi a helyzet ezzel kapcsolatban?Mert  a  magyarok azt hiszik hogy a határokon túl mindenki bunkó,meg csóró.Bár ez kezd megváltozni úgy érzem.És rájövünk,hogy húzz el minden ország mellettünk és csak a gyűlölet meg a rosszakarat és a pletyka marad.


 

F.K.:Itt is hatalmas a munkanélküliség, egyre többen maszekban dolgoznak, egyszerűen azért mert inkább megéri kockáztatni a lebukás veszélyét, és megúszni egy viszonylag kis büntetéssel, mint céget alapítani, adózni, betartani a néha egyáltalán nem logikus törvényeket,szabályokat, amik áthágásért elképesztő büntetéseket róhatnak ki.Vannak olyan munkák, amiért annyit fizetnek, hogy egyedül szűkösen eléldegélsz, de abból eltartani egy családot, neadjisten belemenni egy építkezésbe, lehetetlen.

Ez az egyik oldal, a másik oldal meg például Szabadkán a Tolvajok Völgyében lakik (van egy ilyen városrész ahol az újgazdagok laknak, gondolom a terület elnevezésének okait nem kell kommentálnom), és százezer eurós autókat hajt. Többségében ők azok akiknek a szülei a kilencvenes években, az embargó ideje alatt szedték meg magukat, különféle trükkökkel. Míg a boltok töküresek voltak, sorba kellett állni a cukorért, meg a kenyérért. Anyám fizetése azt hiszem 2 narancsra volt elég. Muszáj volt túlélni. Emiatt van az hogy még mindig euróban számolunk például, és fizetünk is sokszor.Az infláció hozadéka. Ha megnézel egy apróhírdetést, ritkán írja dinárban az árú árát.

Amit én fő problémaként látok most, az a keresztbetartozás. Mindenki tartozik valakinek, még a melósnak is, csak az a szerencsétlen a tartozási lánc végén éhenhal.Ez az embargó ideje alatt legalább nem így volt.Ha kellett valami,azt rögtön kifizették, nem azt kaptad válaszként, hogy most nincs pénzem, és holnap ne keress mert indulok Tunéziába nyaralni.


Gida:Kedveled a SLAYER-t?

F.K.:Hát ami azt illeti, az én szívem nem volt soha fémből, nagyon kevés kivétel metálbanda van amit igazán szeretni tudok, az egyik ilyen a Slayer. Bár őket is szerintem azért birom, mert nekem ők mégiscsak egy punkzenekar, hosszú hajjal. Vagy ezt akarom látni bennük. Különben lehet hogy ezért tetszenek kevésbé a crossover lemezek, mert ha metált akarok hallgatni, előveszem valamelyik Slayer Motörhead, vagy Venom albumot.


Gida:A lemezre milyen visszhangok voltak?Hol lehet elérni vagy megvásárolni a lemezt?

F.K.:Lekopogom, eddig jó. Eddig összesen egy darab kritika született róla, Balla Bence tolmácsolásában, neki például tetszett. Egyébként azt se bánnám,ha utálnák, és lehúznák, mert még az is ezerszer jobb, mint az udvarias közöny. A lemez ingyenesen letölthető, igyekszünk sokfelé eljuttatni a linket. Múltkor például arra lettem figyelmes, hogy van ez a last.fm oldal, és egy srác Amerikában valahol éppen akkor hallgatta végig.Ha nem tesszük ki, mégis erre mekkora lett volna az esély? Egyébként van Rádi Gabit idézve “támogatói verzió”, rendes papírtokos cd, szövegkönyvvel, kézzel készített, hatszáz forint plusz a posta.Aki jelez, myspace-en, vagy emailen, vagy egyéb formában, annak küldünk postán. Meg hát koncerten azért lesz még egy darabig.
Gida:A zenekar tervei a elkövetkezendő időkre?

F.K.:Hát az hogy azelőtt feloszlani, minthogy önmagunk karikatúrái legyünk.:-)

Nyílván játszani szeretnénk ahol lehet, és ahová meghívnak. Eléggé mobilisak vagyunk, úgyhogy a távolság én úgy érzem nem akadály. Meg aztán gyűlnek az ötletek, szerencsére, és bár még daloknak nem nevezném, de majd szépen letisztulnak azok is. Két dolog van, amit azért szeretnék megvalósítani, összekönyörögni egy egyhetes turnét valamerre, meg hát azért egy 7”-et szeretnénk csinálni. Ahhoz viszont már kellene egy kiadó. Vagy valaki akinek sok pénze van. :-)


Gida:Szerinted meddig lehet punk zenélgetni?Itt arra gondolok,hogy ahogy idősödik az emberke elkezdik mássabb zenék is érdekelni.Picit lágyabb,agyassabb,melankólikussabb összetettebb zenék.Persze a szöveg a lényeg.

F.K.:Szerintem ez változó, elég csak megnézni mondjuk a NoMeansNo legénységét, akik azért már nem mai gyerekek. Szerintem hitelesen punkot játszani 30, maximum 35 éves korig lehet. Ezt gondoltam pár éve. Aztán ahogy közeledek afelé egyre inkább tolódik ki a határ. :-)

Ami engem illet, én úgy érzem, hogy ezt így 30 éves koromig tudnám csinálni. Utána sem tervezem letenni a gitárt, csak szivesebben csinálnék már valami lassabb, rockosabb,emészthető de mégis zajos bandát, kábé a Fugazi, Hüsker Dü, Sebadoh vonalon. Persze ugyanígy DIY attitűddel.Különben pedig addig lehet punkzenélgetni, ameddig te magad hitelesnek érzed, van ötleted, és van valami amit el akarsz mondani. És legyen ez a válasz a kérdésedre.

 

Hát ehez túl sokmindent nem tudok hozzáfűzni.Az utolsó előtti mondat mindent összefoglal!



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gida.blog.hu/api/trackback/id/tr51290706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása